Kuchnia

kuchnia

arabeska: szarlotka z budyniową pianką

kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g zimnego masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
- 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

masa:
- 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
- 1/2 l tłustego mleka
- 1 łyżka masła
- 5 białek
- 180 g cukru

poza tym:
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku)





kruche ciasto:
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. dodać masło pokrojone w kostkę. posiekać. dodać żółtka i szybko zagnieść. teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). ciasto podzielić na pół. jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.

nagrzać piekarnik do 180ºc. ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). wystudzić.

masa:
ugotować budynie bez cukru na mleku. do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. białka ubić z cukrem. połączyć z wystudzonym budyniem.

jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

piec przez ok. 60 minut w 180ºc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation