Biżuteria

biżuteria

Papryczki faszerowane serkiem (antipasti)
Składniki /4 słoiki/:

1 kg małych papryczek (czereśniowe lub pomidorowe)
8 papryczek chili
350 g sera feta
300 g serka twarogowego (lub twarogu)
świeży tymianek
mielone chili
sól, pieprz
ok. 12 ząbków czosnku
oliwa
50 ml octu 10%
400 ml wody
Wykonanie:
Papryczki umyć, usunąć z nich delikatnie gniazda nasienne. W garnku nastawić wodę z octem i zagotować. Włożyć papryczki i gotować przez ok. 5 minut. Następnie przełożyć je szybko do naczynia z zimną wodą.

Serki połączyć, dodać zioła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (5 szt.). Wymieszać i małą łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego faszerować przygotowane wcześniej papryczki.

Na dno każdego słoika włożyć gałązkę tymianku i 2 ząbki czosnku. Ułożyć ciasno papryczki, dodać po dwie faszerowane papryczki chili i dołożyć po ząbku czosnku i gałązce tymianku. Zalać ciepłą (ale nie gorącą!) oliwą. Zakręcić i odstawić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation