Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Sweet art: Chrupiący spód, nugat, krem bavarian i krem karmelowy. Słodkie ciasto bez pieczenia.

BATONY - chrupiący spód, nugat, bavarian, krem karmelowy

chrupiąca masa z mleczną czekoladą:
135g płatków kukurydzianych
300g masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
155g mlecznej czekolady, roztopionej

Miksować razem płatki kukurydziane i masło orzechowe aż powstanie pasta .
Dodać roztopioną czekoladę, wymieszać.
Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia (24x24cm).

nugat:
50g białek
5g cukru pudru
110g miodu
400g cukru (ja dałam 200g, ale polecam jednak 400g)
85g glukozy (lub syropu własnej roboty)
150g wody
200g solonych orzeszków ziemnych, podprażonych na suchej patelni i zmiksowanych dość drobno

Wymieszać cukier, glukozę i wodę w rondelku, zagotować do temperatury 144 °C
lub struktury soft ball.
W międzyczasie zacząć ubijać białka z odrobiną soli.
Kiedy zaczną się pienić, dodać przesiany cukier puder i dalej ubijać.
Szybko doprowadzić miód do wrzenia i wlać do ubijanych białek.
Zwiększyć obroty miksera do maksimum.
Kiedy syrop osiągnie 144°C lub struktura soft ball będzie się już tworzyć, zmniejszyć obroty miksera i dodać syrop do białek.
Znów zwiększyć szybkość miksera do maksimum i kontynuować ubijanie
aż masa stanie się prawie całkowicie zimna, a masa bardzo gęsta,
ale jeszcze dająca się rozprowadzić łatwo do foremki.
Wyłączyć mikser i dodać orzeszki ziemne.
Wymieszać i wyłożyć nugat na chrupiącej masie w foremce.

bavarian z mlecznej czekolady:
120g śmietanki kremówki
10g cukru
2żółtka
4g żelatyny
250g mlecznej czekolady
200g śmietanki kremówki, ubitej na sztywno

W rondelku zagotować śmietankę (120g).
W innym rondelku utrzeć żółtka z cukrem.
Wlać do nich zagotowaną śmietankę, cały czas mieszając
(najlepiej mikserem na wolnych obrotach).
Położyć miksturę z powrotem na ogniu, gotować 1min., cały czas mieszając.
Zdjąć z palnika i dodać zmiękczoną żelatynę
(jeśli używamy żelatyny w listkach, to należy zamoczyć ją chwilkę w zimnej wodzie,
a jeśli w proszku, to zalać odrobiną gorącego płynu i wymieszać do rozpuszczenia).
Wylać budyń na czekoladę, która znajduje się połamana w misce.
Odczekać 1min. i wymieszać aż do uzyskania jednolitej struktury.
Kiedy masa ostygnie, dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Wylać masę na nugat w foremce.

karmelowy krem:
360g śmietanki kremówki
1 torebka cukru waniliowego (8g)
90g cukru
120g żółtek (5-6)
3g żelatyny
100g białej czekolady

Zagotować śmietankę i cukier waniliowy.
Odstawić na chwilę.
W międzyczasie zrobić suchy karmel.
Wsypać cukier do rondelka z grubym dnem i na małym ogniu,
co jakiś czas potrząsając rondelkiem (nie mieszać łyżką! Bo zrobią się grudki)
doprowadzić do rozpuszczenia cukru i powstania karmelu.
Zalać gotowy karmel zagotowaną śmietanką, ostrożnie, powoli.
Znów podpalić ogień i gotować na małym ogniu,
aż karmel całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa.
Zalać karmelową śmietanką żółtka(które są w rondelku), cały czas mieszając.
Położyć na palnik i, cały czas mieszając, gotować przez 1min.
Zdjąć z palnika, dodać zmiękczoną żelatynę).
Zalać masą pokruszoną czekoladę.
Odczekać chwilkę i wymieszać dokładnie, aż powstanie jednolita gładka masa.
Odczekać aż ostygnie i zalać bavarian.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation