Kuchnia

ciasta

Chocolate Fudge, czyli Cukierki Czekoladowe

Składniki:
• 400 g słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego) - 1 mała puszka
• 400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od upodobań smakowych, ja dałam 50/50)
• 30 g masła
• 100 g cukru pudru
• 55 g posiekanych orzechów włoskich do posypania



Przygotowanie:
1. Do garnka/rondla wlać mleko skondensowane, czekoladę połamaną w kostkę i masło.
2. Podgrzewać na bardzo małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników, często mieszając, aby nie przypaliło się.
3. Dodać cukier puder.
4. Wymieszać dokładnie dla uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Odstawić z płomienia.
6. Wylać do formy (najlepiej takiej wyłożonej woreczkiem lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyciągnąć blat cukierkowy, aby go pokroić) i wyrównać.
7. Posypać posiekanymi orzechami, lekko dociskając je, aby się przykleiły.
8. Odstawić do wystygnięcia.
9. Włożyć do lodówki, aby masa stwardniała.
10. Kroić na małe kawałeczki.
11. Cukierki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation