Kuchnia

Bułki

malutkie maślane bułeczki

Składniki:

500g mąki,
80g roztopionego masła,
7g drożdży instant ( suszonych ),
2/3 szklanki mleka,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 jajko ( do ciasta ),
jajko rozbełtane ( do posmarowania ).


Przygotowanie :

Mąkę przesiej na stolnicę. Wsyp cukier i sól. Do kubka wlej ciepłe mleko i wsyp drożdże. Dokładnie wymieszaj składniki. Zrób wgłębienie w mące i wlej mleko, masło oraz wbij jajko. Dokładnie wyrób elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. ciasto podziel na 10-12 części i uformuj bułeczki. Ułóż obok siebie w niewielkich odstępach i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation