Kuchnia

dieta ubogoresztkowa

Moniki Smakołyki: Pieczona golonka z indyka

Składniki:

4 małe golonki z indyka,
ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki,


marynata:

2 łyżki octu winnego,
1 płaska łyżka soli,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
½ łyżeczki cukru,
1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego,
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego,
½ łyżeczki suszonego oregano,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
3 liście laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
4 łyżki oleju rzepakowego.



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką.
Pieczemy w 185°C ok. 1,5 godz.

Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek.

Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw :) (z pozdrowieniami dla anonimowego komentującego :)

Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu.
Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30%.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation