Kuchnia

Przepisy

ŞAKŞUKA

Składniki (na 4-6 porcji):
- 2 duże bakłażany (ja dałam 4 sztuki, obecnie bakłażany są jeszcze drobne i takie wolę)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 5 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa do smażenia
- do podania: jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść je w durszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw na 15 minut i w tym czasie przygotuj resztę warzyw.
2. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Nalej sporo oliwy do dużej patelni i rozgrzej na dużym ogniu.
4. Obmyj bakłażana z soli pod bieżącą wodą, następnie osusz na ręczniku papierowym.
5. Smaż bakłażana na oliwie aż stanie się miękki i lekko zacznie się brązowić, prawdopodobnie będziecie musieli zrobić to partiami. Bakłażan wsiąknie sporo oliwy, dlatego należy sukcesywnie ją uzupełniać.
6. Następnie usmaż kawałki cukinii.
7. Usmażone warzywa rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
8. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos.
9. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. 10. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz ogień do małego. Duś, aż pomidory zaczną się rozpadać.
11. Zdejmij pokrywkę i duś dalej, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty sos.
12. Jeżeli użyjecie pomidorów z puszki, przygotowanie sosu pójdzie Wam dużo szybciej, jednak w sezonie letnim warto sięgnąć po świeże pomidory.
13. W dużej misce wymieszaj usmażonego bakłażana i cukinie z pomidorowym sosem.

** Jeżeli chcesz je podać po turecku, wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

** Podawaj razem z jogurtem naturalnym zmieszanym z ząbkiem czosnku.

** Możesz też podać saksukę na ciepło, z ryżem lub ziemniakami i ewentualnie kawałkiem mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation