Kuchnia

8. ZUPY

Zupa z selera naciowego
Zupa z selera naciowego
Składniki:

3 ziemniaki
2 marchewki
kilka łodyg selera naciowego
1,5 litra rosołu warzywnego lub drobiowego
1 por lub duża cebula
2 łyżki masła
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz

1. Oczyszczone łodygi selera kroję na plasterki. Warzywa obieram, ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę w krążki. Na rozgrzanym maśle przesmażam posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję seler. Trzymam na ogniu 7 minut.
2. Przesmażoną cebulę z selerem zalewam gorącym wywarem, dodaję marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Po 10 minutach dodaję ziemniaki. Gotuję do miękkości na niewielkim ogniu pod przykryciem.
3. Połowę zupy odlewam do osobnego naczynia, miksuję za pomocą blendera i łączę z resztą. Dodaję drobno posiekany koperek. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation