Kuchnia

8. ZUPY

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:
1 średnia cebula
1 łyżka masła
550 ml rosołu
450 g mrożonego groszku
sól
pieprz
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
Do podania:
groszek ptysiowy lub grzanki


Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Następnie podsmażam na maśle w rondlu do zeszklenia. Wlewam gorący rosół. Kiedy całość się zagotuje, wrzucam zamrożony groszek, zmniejszam ogień i gotuję do miękkości przez około 3 minuty. Garnek zdejmuję z ognia, miksuję połowę zupy za pomocą blendera na krem, dodaję niezmiksowaną część i podgrzewam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią. Podaję na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego! :)
You might also like:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation