Kuchnia

ciasta

Czekoladki z nadzieniem bananowo - czekoladowo - orzechowym
Przepis na 15 czekoladek:



120 g czekolady mlecznej
1 łyżka kremu do chleba czekoladowo-orzechowego (może być samo orzechowe lub czekoladowe)
opcjonalnie cukier do smaku - w zależności jak lubimy słodkie nadzienie)
1/3 banana
foremki silikonowe
pędzelek


Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy wodę, około 2-3 cm, zagotowujemy ją i zmniejszamy ogien. Do garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy z kawałkami czekolady, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.

Pędzelkiem smarujemy dokładnie ścianki oraz dno foremek rozpuszczoną, płynną czekoladą. Trzeba robić to dokładnie, tak, żeby całe ścianki były pokryte czekoladą. Formę wstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Ponownie malujemy czekoladą foremki i znowu wkładamy do lodówki.

Nadzienie: Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie mieszamy. Można dodać cukier do smaku, jeśli uznamy, że nadzienie jest zbyt mało słodkie. Jeśli uznamy, że nadzienie jest za bardzo płynne, to można dodać więcej kremu.

Czekoladki napełniamy nadzieniem, a resztą czekolady zalewamy górę czekoladek. Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, to możemy ponownie podgrzać ją w kąpieli wodnej. Czekoladki wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation