Kuchnia

zupy

zupa cebulowa

Zupa cebulowa - przepis
Składniki:

2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg cebuli
kieliszek białego wina
800 ml bulionu drobiowego
sól i pieprzu do smaku
80 g sera Gruyere lub innego żółtego sera
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło i oliwę, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż cebula się skarmelizuje.
Dodać wino, poczekać chwilę aż odparuje. Dolać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.
Zupę doprawić solą i pieprzem, następnie przelać do żaroodpornych głębokich misek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Talerze z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/kuchnia-na-cebulke-zupa-tarta-cebularze-przepisy-piotra-kucharskiego?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation