Kuchnia

ciastka

Wafle kokosoweWAFLE KOKOSOWE
SKŁADNIKI NA WAFLE:
4 wafle tortowe, kwadratowe
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła, temp. pokojowa
150 g wiórków kokosowych
1 słoiczek dżemu np. porzeczkowego, malinowego, śliwkowego
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mleko razem z cukrami zagotowujemy, następnie wsypujemy wiórki i gotujemy przez 2-3 min na niedużym ogniu. Zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch i dodajemy stopniowo po łyżce masy kokosowej. Jeden wafel smarujemy połową dżemu i przykrywamy drugim. Wykładamy połowę kremu kokosowego i układamy biszkopty jeden obok drugiego (biszkopty możesz lekko nasączyć np. w wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny). Smarujemy drugą częścią kremu. Na wierzchu układamy wafel, który smarujemy pozostałą częścią dżemu i przykrywamy ponownie waflem. Gotowy owijamy folią i zostawiamy na około godzinę, następnie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Kroimy ostrym nożem na kawałeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation