Kuchnia

na talerzu

ChilliBite.pl - motywuje do gotowania!: Dyniowe leniwe pierogi

Dyniowe leniwe pierogi
400g upieczonej dyni hokkaido*
600g półtłustego twarogu
400g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki soli

do podania:
100g masła + 1 łyżeczka miodu + garść orzechów laskowych
przyprawa dyniowa - pumpkin spice
świeży tymianek lub listki szałwii

Zagotuj w garnku osolony wrzątek do gotowania leniwych.
Wystudzoną, upieczoną dynię osusz ręcznikiem papierowym i zmiksuj na mus, dodaj twaróg, mąkę, jajko i sól, wyrób na spójne ciasto. Na dobrze oprószonym mąką blacie formuj wałeczki ciasta i krój je na ukośne kluski. Wrzucaj po 20 szt do wrzątku, gotuj ok 3-4 minut, wyjmuj łyżką cedzakową.
W trakcie, gdy gotują się leniwe, upraż posiekane z grubsza orzechy laskowe na suchej patelni, dodaj masło i łyżeczkę miodu. Jeśli masz, wrzuć na patelnię kilka listków świeżej szałwii. Leniwe podawaj okraszone szałwiowym masłem z miodem, posypane orzechami i oprószone pumpkin spice. Jeśli nie masz szałwii, posyp danie listkami tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation