Kuchnia

Ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi: Ciasto Magnolia
SKŁADNIKI:

Biszkopt:

4 jajka,

2/3 szklanki cukru,

6 łyżki oleju,

1 i 1/3 szklanki mąki,

½ łyżki proszku do pieczenia,

1 płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku,

1 łyżka octu,

Poncz:

½ szklanki wody,

1 kieliszek rumu,

1 łyżka soku z cytryny,

Masa ananasowa:

1 puszka ananasa,

1 szklanka wody,

1 opakowanie galaretki cytrynowej,

1 łyżka żelatyny,

Masa advocatowa:

500ml mleka,

2 opakowania budyniu śmietanowego,

1 opakowanie cukru waniliowego,,

200g masła,

4 łyżki cukru pudru,

100ml Advocaata Dalkowski,

Dodatkowo:

1 opakowanie okrągłych biszkoptów,

1 tabliczka białej czekolady,

1 łyżka mleka,

różowa posypka cukrowa do dekoracji.


PRZYGOTOWANIE:

1. Biszkopt: Żółtka oddzielam do białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję barwnik spożywczy. Ubijam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Poncz: Wodę mieszam z rumem oraz sokiem z cytryny. Ponczem nasączam upieczony biszkopt.

3. Masa ananasowa: Ananasa razem z syropem miksuję blenderem na jednolity mus. Mus przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretkę oraz żelatynę. Dokładnie mieszam. Studzę. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt. Odstawiam do stężenia.

4. Masa advocatowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Wlewam advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.

5. Na masie advocatowej układam biszkopty. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto posypuję posypką cukrową i wstawiam na godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation