Kuchnia

ciasta i ciasteczka

wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa kremowa:

250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny

Ponadto:

6 dużych i dojrzałych owoców kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt z cytryny.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat. Wierzch i boki posmarować kremem. Na wierzchu poukładać plasterki kiwi. Pokroić i schłodzić.

* użyłam barwnika w kubeczki firmy Wilton, kolor: leaf green

Uwaga: kiwi najlepiej układać na wierzchu bezpośrednio przed podaniem. Można również lekko skropić je sokiem z cytryny lub posmarować cienką warstwą konfitury agrestowej.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation