Kuchnia

wypieki

Ciasto Łaciate

Składniki na ciasto jasne:

6 białek
200 g cukru
50 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
Składniki na ciasto ciemne:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Składniki na masę z sera gotowanego:

1 kg sera białego (zmielonego)
1 szklanka cukru (ew. do smaku dodać więcej)
6 żółtek
3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukier, żółtka (ja żółtka dodaję na końcu, zmiksowane z mąką i mlekiem) wkładamy do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
?Mąkę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, gotować kilka minut całość, aż masa zgęstnieje.
Ponadto do dekoracji:

czekolada deserowa
3/4 czekolady mlecznej
mleko do roztapiania czekolady (wlewałam po ok. 30 ml, lub dolewałam na wyczucie)
biała czekolada

Rozpuściłam obie ciemne czekolady (deserową i mleczną) w kąpieli wodnej, wylałam na ciasto, już lekko odparowaną. Osobno rozpuściłam białą, nakładałam ją ,,kępkami ” po cieście i mieszałam z ciemna za pomocom wykałaczki, robić wzory.
Wykonanie:

Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Najpierw wykładamy ciasto ciemne po łyżce, obok białe i tak na przemian. Następnie na ciasto białe kładziemy łyżkę ciemnego, a na ciemne białe. Wierzch lekko wyrównujemy łyżką i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (u mnie 35 minut), w 180 st C do suchego patyczka.

Jak ciasto przestygnie, przekroić na trzy blaty. Na spód ciasta wlewamy połowę ciepłej masy serowej (szybko tężeje, najlepiej robić zaraz po jej ugotowaniu), kolejna warstwa ciasta, masa serowa, ciasto i dekoracja wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation