Kuchnia

Przepisy

Kurki w sosie mascarpone przepis | Sprawdzona Kuchnia

Kurki w sosie mascarpone.

Po letnich deszczach nastąpił wysyp grzybów w lesie podgrzybki, prawdziwki no i przepyszne kurki. To właśnie kurki wykorzystamy do dzisiejszego dania. Kurki w sosie mascarpone to najprostszy sos i baza do przygotowania smacznego obiadu lub śniadania. Kurki w sosie mascarpone fantastycznie smakują z kromką dobrego chleba lub z dodatkiem klusek śląskich.

Oczywiście można wykorzystać sos do przygotowania wegetariańskiego spaghetti lub dla mięsożerców spaghetti z dodatkiem piersi z kurczaka. Sos na bazie mascarpone jest bardzo delikatny i łagodny w smaku wręcz aksamitny. Kurki są grzybami o lekko kwaśnym smaku, a serek mascarpone świetnie przełamuje ich intensywny smak. Przygotowując sosy grzybowe z dodatkiem śmietany czy serka pamiętajcie o tym, żeby nie gotować i nie dusić ich zbyt długo po dodaniu serka. Wystarczy krótko zagotować, doprawić i natychmiast zdjąć z ognia. Zbyt długie duszenie, a szczególnie na ostrym ogniu może spowodować rozwarstwienie sosu. No i oczywiście nadmierne zredukowanie co sprawi, że sos będzie „suchy” i niesmaczny.


Składniki

500 g kurek
1 duża cebula
250 g serka mascarpone
100 g kwaśnej śmietany
1/2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
1 długa gałązka rozmarynu
1 garść natki pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku

Instrukcja

Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, na gorący wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając, następnie dodać masło i rozdrobnione grzyby oraz rozmaryn, grzyby smażyć do odparowana całego płyny, który pojawi się podczas smażenia.

Po odparowaniu płyny smażyć grzyby na ostrym ogniu przez chwilę, aby się przyrumieniły. Nabiorą wspaniałego smaku.

Następnie zalać grzyby wywarem/rosołem, doprowadzić do wrzenia, dodać serek mascarpone, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień dolać śmietanę i doprawić przyprawami do smaku na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, zdjąć z ognia.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation