Kuchnia

PRZYSTAWKI

Meksykańskie przekąski

Pikantne, chrupiące nachos z guacamole czy salsą pomidorową to doskonała przekąska przed głównym daniem na meksykańskim party, ale nie tylko. Możesz podać je gościom lub zajadać sama, np. oglądając dobry film.
Meksykańskie potrawy to doskonały sposób na udany wieczór w gronie przyjaciół i znajomych. Z powodzeniem przygotujesz je z nami. Do dzieła!


Chrupiące meksykańskie chipsy
Nachos – to najbardziej znana i lubiana meksykańska przekąska. Nie możemy zatem pozbawić jej naszych gości.
Gotowe nachos kupimy w każdym sklepie, podobnie jak meksykańskie sosy, z którymi się je jada. Możemy je także przygotować własnoręcznie, krojąc placki tortilli na trójkąty i obsmażając na patelni. Pyszną i pięknie wyglądającą przekąską będą także nachos podane w formie małych kanapeczek. Wystarczy kleks pomidorowej salsy i łyżeczka majonezu, a na to pokrojona w kosteczkę czerwona papryka i ciemne oliwki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Szybko, prosto i pysznie!

La Salsa en Mexico
Meksykańska salsa to po prostu zimny sos ze zmiksowanych warzyw. To idealny dodatek do chrupkich nachos i dań na ciepło. Gotowe salsy, o różnych smakach, można kupić w naszych sklepach, ale i tak najlepsze i najzdrowsze są te zrobione własnoręcznie.
Prawdziwie meksykańskim sosem jest przyrządzane na bazie awokado – guacamole. To zdrowe (awokado zawiera witaminy tj. A, B1, B2, C, PP, K i H, oraz kwas pantotenowy) i lekkie danie na przekąskę. Można w nim maczać nie tylko chrupkie kawałki nachos, ale też świeże, pokrojone w grube paski warzywa (marchewkę, ogórki, seler naciowy).
Przepis na guacamole:
Składniki:
dla 4 osób, porcja: 216 kcal, przygotowanie: ok. 15 min
3 dojrzałe awokado
2 średnie białe cebule
ząbek czosnku
3 małe ostre papryczki
4 średnie pomidory
3 łyżki oliwy
sok z 1 limonki
pieprz i sól

Przygotowanie:
Awokado należy przekroić i wyjąć pestkę (wbić w nią nóż i obrócić – wyjdzie sama), obrać.
Miąższ rozdrobnić widelcem na purée.
Cebulę, czosnek, papryczkę i pomidory pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z pastą z awokado.
Doprawić solą, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Gotowe!
Innym sosem, który równie często, co guacamole, gości na meksykańskich stołach jest salsa pomidorowa, czyli salsa roja („czerwona”). Efektownie wygląda podana razem z zielonym sosem z awokado. Gra kolorów na stole – o to przecież chodzi w meksykańskiej kuchni!
Przepis na salsę pomidorowo – ananasową

Składniki:
5 pomidorów
połowa świeżego ananasa
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
mała cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
świeża kolendra i oregano
Przygotowanie:
Pomidory obieramy i kroimy w kostkę.
Dodajemy oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę i chili, posiekane zioła i rozgnieciony czosnek.
Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation