Kuchnia

łasuchowooo

PAPRYKOWY SER PODPUSZCZKOWY

Składniki:
15 litrów mleka prosto od krówki (kupione w sklepie się nie nadaje)
200 gramów jogurtu lub śmietany bez konserwantów i barwników (można dać też kefir)
1 gram podpuszczki (do kupienia w sklepach internetowych)
łyżeczka soli (opcjonalnie)
1 większa czerwona papryczka chilli
średnia czerwona papryka
średnia zielona papryka
opcjonalnie: dowolne zioła (u mnie bazylia z oregano)

Solanka:

300 gramów soli kamiennej niejodowanej
1,5 litra wody



Mleko prosto od krówki.


Wykonanie:

1. Mleko podgrzać do temp. 38 - 40 stopni C.
2. Dodaj do mleka rozpuszczoną w 50 ml chłodnej wody podpuszczkę, śmietanę (jogurt lub kefir i mieszkaj przez 1 minutę.
3. Garnek przykryć pokrywką na około 30 minut do momentu, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.



4. Po 30 minutach pokrój skrzep nożem na kawałki o wymiarach maksymalnie 1x1 cm.



5. Odstaw na kolejne 30 minut, do czasu, aż odzieli się serwatka.



6. Wyparz muślin i wyłóż nim duże sito. Wyparzyłam też małe sitko, którym przenosiłam ser na muślin (w ten sposób spora część serwatki zostanie w garnku).



7. Papryki pokrój w drobną kostkę.




8. Wyłóż część sera na sito i posyp obficie ziołami.



9. Kolejną warstwę sera posyp paprykami.



10. Kolejne warstwy sera przekładaj ziołami i papryką.



11. Przez 20 godzin ser musi tężeć na sicie. Po pierwszej godzinie wyjmij jeszcze miękki ser z sita delikatnie na rękę, zdejmij muślin z sita i połóż do góry nogami na sito ser - odciśnięta faktura sita ma być teraz na górze.
12. Co 2 godziny odwracaj ser, tak aby miał ładną fakturę sita (my tego nie robiliśmy przez noc). Odwracanie jest też ważne ze względu na konsystencję sera.
13. Po upływie 20 - 24 godzin z soli i wody przygotuj solankę z wody i soli.



14. Włóż do solanki ser i obracaj co godzinę. W tym czasie bakterie kefirowe zrobią dziurki w serze.



15. Po 4-5 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation