Kuchnia

Kulinaria

Ciasto cytrynowe

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

6 jajek
150 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli
dodajemy po łyżce cukier i miksujemy

aż do uzyskania sztywnej piany

następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując

otrzymujemy piękną masę

do której dodajemy przesiane mąki i proszek

całość delikatnie, za pomocą rózgi mieszamy

tak uzyskaną masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia
blachę (o wymiarach 28 x 39 cm)

Biszkopt piekłyśmy przez ok 25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg).


KREM CYTRYNOWY:

125 ml soku z cytryny
1 szklanka wody
220 g cukru
2 budynie śmietankowe
oraz
100 g masła
100 ml śmietany 30%
1 opakowanie śmietan fixu
1 łyżka cukru pudru


wyciskamy z cytryn sok
a następnie na soku, wodzie z cukrem gotujemy budyń

Tak uzyskany budyń - studzimy

Ostudzony budyń ucieramy z masłem na puszystą masę

do masy dodajemy ubitą z cukrem pudrem i śmietan fixem śmietanę

Tak powstały krem budyniowy wykładamy na biszkopt
a na nim układamy ciastka (herbatniki PETITKI) jeden obok drugiego

następnie przygotowujemy masę serową z galaretką ( 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wodzie). Do zmiksowanego sera ( typu homogenizowany 500 g) z cukrem pudrem
(3 łyżki) dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na herbatniki.

Na masie serowo-galaretkowej rozłożyć następną warstwę herbatników.
Całość przykryć masą śmietankową ( 250 ml śmietany 30% + śmietan fix + 2 łyżki cukru pudru)

A teraz dekoracja:
mlekiem zagęszczonym z tubki robimy "kleksiki"

następnie za pomocą wykałaczki robimy "essy-floressy"

Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnionego ubitą na sztywno kremówką (36%)
robimy dalszą dekoracje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation