Biżuteria

biżuteria

CIASTO Z PTASIM MLECZKIEM „KAPUCYNEK”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

800 ml mleka
200 g masła
6 łyżek cukru
1 budyń waniliowy, proszek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA MASĘ CAPPUCCINO:

350 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki cappuccino (orzechowe lub czekoladowe), proszek
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

opakowanie ptasiego mleczka, najlepiej czekoladowe
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier i cały czas miksujemy jeszcze przez ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku partiach suche składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 20-25 min. Jeszcze gorący biszkopt zaraz po wyjęciu upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie.
600 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiane suche składniki. Do gorącego mleka wlewamy pozostałe mleko i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Podgrzewamy do zagotowania, na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Na wystudzony biszkopt wylewamy jeszcze gorącą masę budyniową i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wykładamy pod skosem ptasie mleczko w paru rzędach jeden za drugim. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz proszek cappuccino. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i cały czas miksujemy. Masę wykładamy na krem budyniowy. Za pomocą szpatułki z wykończeniem lub widelcem wykonujemy na wierzchu falę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation