Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子
/około 12 sztuk

Ciasto drożdżowe
250 g mąki tortowej
12 g świeżych drożdży
1 jajko
0,5 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżki stopionego i otudzonego masła
szczypta soli

Nadzienie mięsne
300 g mięsa mielonego
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1 małe jajko
ulubione przyprawy

Bułeczki drożdżowe: w niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąki na tyle, aby postała konsytencja śmietany. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż zaczyn podwoi swoją objętość ( około 10-15 minut ). Do większej miski przesiać pozostałą część mąki, dodać podrośnięty zaczyn i wbić jajko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło i krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz mięsny: wszystkie składniki nadzienia wymieszać dokładnie ze sobą.
Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i uformować wałek o grubości 2 cm. Pokroić na 12 porcji, spłaszczyć dłońmi i lekko rozwałkować brzegi pozostawiając środek placka grubszy. Nałożyć porcję nadzienia i zawinąć bułeczkę, składając krawędź w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż bułka zostanie zamknięta. Nałożyć bułeczki na kawałki papieru do pieczenia i ułożyć na bambusowym parowcu. Odstawić na kilka minut, aż powiększą swoją objętość. Parować przez 20-25 minut w zależności od wielkości bułeczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation