Kuchnia

wypieki

Ciasto Maczek Porzeczkowy

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
220g cukru
100g suchego maku
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego
Krem:
550g gotowego sera na sernik
5 łyżek cukru pudru
350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 galaretki w proszku (użyłam gruszkowej i przezroczystej truskawkowo – waniliowej)
450ml gorącej wody
400g umytej porzeczki bez szypułek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do nasączenia:
60ml soku z cytryny
140ml wody
1-2 łyżeczki cukru pudru
Wierzch:
560g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
mak do posypania

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą (450ml), mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (papier do pieczenia również wkładamy z powrotem do blaszki). Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać ostygniętą, delikatnie tężejącą galaretkę. Do kremu dodać ser i dokładnie wymieszać mikserem (patrz FILM). Dodać porzeczki i wymieszać szpatułką. Krem przełożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.

Wierzch:
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton 1E i na wierzchu ciasta powyciskać ozdobne rozetki (patrz FILM). Na koniec ciasto maczek porzeczkowy posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation