Kuchnia

Naleśniki / placki

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Na 5 dużych krokietów:
Ciasto ziemniaczane:
700 g ugotowanych ziemniaków
jajko
czubata łyżka maki pszennej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Farsz:
300 g pieczarek
mała cebula
2 plastry żółtego sera
sól, pieprz do smaku

bułka tarta do panierki
olej do smażenia





Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Wszystko smażyć na łyżce oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Plasterki sera pokroić w drobna kosteczkę, wymieszać z pieczarkami.

Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Masę ziemniaczana podzielić na 5 części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Podawać z surówką lub ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation