Kuchnia

kuchnia

Ciasteczka serowe imprezowe


czas przygotowania: ok. 10 minut + czas pieczenia
składniki:
190 g sera żółtego Szafir
120 g masła
240 g mąki pszennej tortowej
1 średnie jajko
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku

ciastka , krakersy , z serem , przekąski do piwa , przekąski do wina , na imprezę
ciastka , krakersy , z serem , przekąski do piwa , przekąski do wina , na imprezę
ciastka , krakersy , z serem , przekąski do piwa , przekąski do wina , na imprezę

Jak zrobić kruche ciasteczka z żółtym serem?

Ser starłam na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki masło, przesianą mąkę, sól i paprykę. Zamiast papryki wędzonej w proszku można dodać sproszkowane chili albo pieprz cayenne, ale tylko 1/4 łyżeczki żeby ciasteczka nie były zbyt pikantne. Składniki roztarłam rękami aż masło połączyło się z serem i mąką. Ponieważ masa była dość sypka wbiłam jajko i zagniotłam gładkie ciasto. Można je zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia, ale nie jest to wcale konieczne.

Żeby było wygodniej podzieliłam sobie ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowywałam na placek grubości ok. 3 mm, leciutko tylko podsypując mąką. Małą foremką wykrawałam ciasteczka. Można zrobić to kieliszkiem albo po prostu pokroić placek nożem na nieduże prostokąty. Wycięte ciasteczka układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ciasteczka powinny tylko lekko się zezłocić.

Jeśli lubicie przegryzać sobie takie wytrawne ciasteczka przy piwie to spróbujcie też Ciasteczek parmezanowych - pyszne są! Oba rodzaje są doskonałą przekąską podczas przyjacielskich spotkań przy kufelku piwa albo kieliszku wina. Wierzcie mi, że Wasi znajomi zakochają się w nich!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation