Kuchnia

Przepisy

sernik wisniowy

Spód:
170 g dowolnych kruchych ciastek czekoladowych/kakaowych ( u mnie ciastka HIT z nadzieniem czekoladowym )
50 g masła
Masa serowa:
300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
100 g jogurtu greckiego
300 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36%, schłodzonej
80 g cukru pudru
200 g konfitury wiśniowej, np. domowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
18 g żelatyny ( 4,5 łyżeczki ) + 50 ml zimnej wody
Frużelina wiśniowa:
220 g wiśni, świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny ( 4 g ) + 1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
Dodatkowo:
rurki/wiórki z czekolady do dekoracji
Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki folii bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ).


Spód:

Ciastka posiekać, ale niezbyt drobno, powinny pozostać kawałeczki ciastek. Masło roztopić i dodać do ciastek, dobrze wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać łyżką lekko dociskając. Wstawić do lodówki na około 30 minut.


Masa serowa:

Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

W naczyniu umieścić zmielony twaróg, jogurt grecki, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia. Dodać konfiturę wiśniową, zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia.

Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać mieszając do dokładnego rozpuszczenia ( można również rozpuścić w kuchence mikrofalowej ). Nie dopuścić do zagotowania żelatyny, straci ona wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę przestudzić.

Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej i dobrze wymieszać, następnie tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy cały czas miksując mikserem lub energicznie mieszając rózgą kuchenną. Masę serową przelać na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.



Frużelina wiśniowa:

Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia.

W garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ). Postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie, dodać do wiśni, wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Frużelinę odstawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć. Taką gęstniejącą frużelinę wyłożyć na wierzch sernika.

Przed podaniem udekorować rurkami/wiórkami czekoladowymi. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation