Kuchnia

ciasta

Weihnachtsstollen (Stollen z marcepanem)
Bakalie:
100g rodzynków
75g suszonej żurawiny
100g mieszanych skórek kandyzowanych
50g migdałów posiekanych (mogą być słupki migdałowe)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Ciasto:
450g pszennej mąki tortowej
90g cukru
7g suszonych drożdży instant (1 opakowanie)
7g soli
200ml ciepłego mleka
120g masła (roztopionego i przestudzonego)

Dodatkowo:
200g marcepanu
100g masła roztopionego i ciepłego
cukier puder






Bakalie wymieszać ze sobą, przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć, odłożyć.

Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, mąki i 100ml mleka, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto – może być lekko twardawe. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1-2h do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto znowu zagnieść, dodać do niego mieszankę bakaliową i wgnieść ją w ciasto, aby bakalie rozłożyły się równomiernie, włożyć ciasto z powrotem do miski i odstawić jeszcze na 1h.

Po wyrastaniu ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok. 30x40cm, przy czym po szerokości 2/3 rozwałkować na 1cm a 1/3 na 3 cm grubości. Z marcepanu uformować rulon o dł. ok. 35 cm, lekko spłaszczyć dłonią i ułożyć wzdłuż cieniej rozwałkowanej części, ciasto dokładnie zwinąć i uformować kształt stollen. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Od razu nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, a kiedy się nagrzeje na środkową półkę wstawić blachę z ciastem (bez folii!) i piec 40-45 minut, aż będzie mocno zarumienione.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować masłem i sowicie oprószyć cukrem pudrem, a po wystudzeniu czynność powtórzyć. Całkiem wystudzony stollen owinąć papierem do pieczenia i folią aluminiową oraz ściereczką i zostawić do odpoczywania na 3-6 tygodni. Można też jeść od razu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation