Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Ciasta i ciastka

Ciasto Frappuccino

Składniki na blaszkę 25/30 lub podobną:

Biszkopt ciemny:
3 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
15 dag mąki tortowej Młynomag
2 pełne łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek wody
5 łyżek oleju

Poncz:
350 ml mocnego lekko osłodzonego naparu z rozpuszczalnej kawy
150 ml amaretto

Krem krówkowy:
½ kg serka mascarpone
40 dag masy krówkowej (kajmaku)

Krem kawowy:
½ litra śmietany kremówki
3 listki żelatyny
1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej)
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
35 dag biszkoptowych języczków
Ciemne kakao do oprószenia

Przygotowanie ciasta:

Ciemny biszkopt:
Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie rózgą od miksera, lub na najniższych obrotach, tylko do połączenia.

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 25 minut w temp 160*c. na grzaniu góra dół. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystygnięcia. Zimne oderwać od papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce.

Nasączyć wystudzonym naparem kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek). Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową.

Krem krówkowy:
Zimny serek mascarpone prosto z lodówki połączyć z kajmakiem , ucierać mikserem około 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego kremu, wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą , następnie ułożyć na całości biszkopciki skropione ponczem z kawy i amaretto.

Krem Kawowy:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.

Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę skropionych naparem z kawy biszkoptów i posypać grubo kakao.

Chłodzić całą noc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation