Kuchnia

Kuchnia

energetyczne batoniki granola
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanka orzechów włoskich
1/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki rodzynek lub żurawiny
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 szklanki miodu
2 łyżki masła

wykonanie:

Płatki owsiane, orzechy, siemię i słonecznik prażymy przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku lub na patelni od czasu do czasu mieszając.

Masło, sól, miód i podgrzewamy. mieszamy z uprażonymi ziarnami i rodzynkami/żurawiną. Wykładamy do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Przykrywamy z góry drugim kawałkiem folii lub papieru i mocno przyciskamy lub traktujemy wałkiem, aż cała powierzchnia się wyrówna. Odstawiamy na ok. 2 godziny, po czym kroimy na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation