Kuchnia

Ciasta

Rugelach czyli kruche, orzechowe rożki - Przepis na Rugelach czyli kruche, orzechowe rożki - Mojegotowanie.pl
SKŁADNIKI :
2,5 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
200 g sera białego tłustego lub półtłustego
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka cukru waniliowego
opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany 18%
NADZIENIE:
300 g suszonych gruszek
1,5 szklanki gotowanej białej fasoli
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki cukru brązowawego
1-1,5 łyżki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki kardamonu
1 łyżka cukier waniliowy
Szczypta imbiru
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło, ser, cukier i cukier waniliowy. Ciasto zagniatamy.
Jeżeli ciasto nie chce się łączyć, dodajemy śmietanę. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki.
Farsz:
Gruszki zalać wrzątkiem i pozostawić na noc. Odcedzić, wybrać gniazdka nasienne i ogonki, zmielić maszynką do mielenia razem z ugotowaną fasolą. Dodać pokruszone orzechy, sparzone rodzynki, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać składniki.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek wałkujemy w kształt koła na grubość około 3 mm. Koło dzielimy na 12 równych trójkątów. Nanosimy sporą porcję farszu i zawijamy w prosty rogalik, smarujemy po wierzchu roztopionym masłem lub rozkłóconym jajem. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 Cº.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation