Kuchnia

pyszne torty

TORT MAKOWY
Składniki:
Biszkopt

5 jajek (w temp. pokojowej)
15 dag cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
12 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
20 dag suchego maku

Poncz:

Filiżanka letniej wody
2 łyżki wódki

Masa:

30 dag białej czekolady
500 ml śmietany kremówki min. 30%

Dodatkowo:

Dżem z czarnej porzeczki ok. 4 łyżki

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Suche składniki delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż na trzy blaty.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać, aż do połączenia składników. Masę schłodzić.
Na talerzu ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem przygotowanym z wody i wódki. Następnie na blacie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki i na to rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Dodatkowo boki tortu można wybić mielonymi migdałami, a na torcie można ułożyć dekoracje z czekolady (ja roztopiłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie wylałam na szklaną deskę, równo rozprowadziłam i gdy zastygła, foremką do ciastek wycięłam gwiazdki) lub posypać go startą czekoladą.
Tort należy schłodzić przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation