Moda damska

moda

Gundel palascinta - wyśmienite węgierskie naleśniki
10 cieniutkich pszennych naleśników z tego przepisu
150ml śmietanki kremówki 30%
50g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej z tego przepisu
20g cukru
75g jasnych rodzynek
150g orzechów włoskich
75g płatków migdałowych
50ml rumu (w opcji dla dzieci nie dodawaj alkoholu)

Śmietankę kremówkę zagotuj ze skórką pomarańczową (jeśli znajdzie się trochę syropu ze skórki, tym lepiej), cukrem i rodzynkami. Gotuj ok 5-6 minut często mieszając.
Upraż na suchej patelni orzechy włoskie i płatki migdałowe, aż leciutko się ze złocą, ale pilnuj by nie zbrązowiały! Zmiksuj je w blenderze i dodaj do gotującej się śmietanki. Zamieszaj kilka razy i wyłącz płomień, dodaj rum.
Na każdy naleśnik wyłóż czubatą łyżkę farszu orzechowego i złóż naleśnik w chusteczkę. Układaj naleśniki na blasze wysmarowanej masłem. Po ułożeniu wszystkich, przykryj blachę folią aluminiową. Podgrzewaj ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C - mają się tylko zagrzać a nie upiec. Jeśli wolisz, możesz zamiast tego podgrzać naleśniki na patelni z łyżeczką masła.
Gorący sos czekoladowy
2 żółtka
30g cukru
100ml śmietanki kremówki 30%
30g masła
200g gorzkiej lub deserowej czekolady
opcjonalnie - Grand Marnier do podpalenia przy podaniu

Utrzyj puszysty kogel mogel z żółtek i cukru. Rozpuść na parze (lub w mikrofali 3 x 30 sec mieszając w trakcie) czekoladę z masłem i śmietanką. Wciąż ucierając kogel mogel, wlej do niego gorącą czekoladę.

Gundel Palascinta podawaj polane gorącym czekoladowym sosem. W Restauracji Gundel podają je polane Grand Marnier, które już przy kliencie jest podpalane. To bardzo efektowne podanie deseru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation