Kuchnia

zupy

BULION DROBIOWY

https://dziendobry.tvn.pl/a/soczysty-kurczak-i-puszysta-jajecznica-smakowite-patenty-grzegorza-zawieruchy

Patent na idealny i aromatyczny bulion drobiowy
Składniki na bulion drobiowy:

1,5 kg skrzydełek z kurczaka
500 g mleka w proszku
3 marchewki
2 cebule
6 pieczarek
2 liście laurowe
ząbek czosnku
1/4 selera

Jak przygotować idealny bulion drobiowy

Skrzydełka z kurczaka dobrze płuczemy, a następnie osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość oprószamy mlekiem w proszku i wkładamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, aż zrobią się brązowe.

Wyciągamy z piekarnika i przekładamy skrzydełka do miski. Do naczynia, w którym się piekły skrzydełka dodajemy pół szklanki gorącej wody i deglasujemy naczynie. Powstały sok wlewamy do skrzydełek. Do szybkowaru z grubym dnem wlewamy odrobinę oleju roślinnego, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę oraz seler, pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz ząbek czosnku. Lekko obsmażamy, wrzucamy skrzydełka z sokiem, zalewamy wodą ok. 2 litry, dodajemy liść laurowy. Szybkowar zamykamy i gotujemy ok. 2 godziny.

Po tym czasie całość przecedzamy przez sito i w ten sposób otrzymujemy niezwykle bogaty i aromatyczny bulion, który możemy wykorzystywać do sosów, zup oraz innych dań. Pozostały bulion wlewamy do foremki do kostek i mrozimy w zamrażarce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation