Kuchnia

ciasta i ciastka

Babka piaskowa z kajmakiem


SKŁADNIKI:

250 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru pudru
2 łyżki rumu
6 jajek
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 puszki kajmaku

tłuszcz do posmarowania formy
bułka tarta do posypania foremki


PRZYGOTOWANIE:

1.Masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. 2. Dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować 3 Dodać rum, skórkę pomarańczową ,zmiksować . 4 Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. 5 Foremkę z kominem posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny 6 Kajmak rozgrzać w rondelku i polać wystudzoną babę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation