Kuchnia

słodkości

Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami

Składniki: (na keksówkę o wymiarach 31×12 lub podobną)

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do wiśni
5 jajek klasy M
2,5 łyżki naturalnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zamienić na cukier wanilinowy)
1 puszka wiśni w syropie Leśne Skarby
szczypta soli
opcjonalnie szczypta cynamonu
Uwaga! Wisnie w syropie, puszka 425ml/155g, aktualnie dostępne są w sieci LIDL w ramach akcji “Spiżarnia Lidla”

Przygotowanie:

Wiśnie odsączamy na sitku. Przekładamy do miseczki i mieszamy z łyżką mąki pszennej.

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy do nich obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy. Następnie dolewamy olej, miksujemy chwilę (nie będzie to proste, ciasto jest gęste).

Na koniec dodajemy ubite białka, miksujemy tylko do powstania jednolitej masy.

Pół masy wykładamy do keksówki (keksówkę należy wcześniej wysmarować masłem lub margaryną i obsypać mąką lub kaszą manną lub użyć jednorazowej z papierem do pieczenia). Wykładamy pół wiśni na ciasto.



Do reszty masy dodajemy kakao i opcjonalnie szczyptę cynamonu, krótko miksujemy. Wykładamy ciemną masę na jasną i nakładamy resztę wiśni.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ciasto należy obserwować i sprawdzać patyczkiem.

Przed podaniem babkę z wiśniami oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation