Kuchnia

CIASTA

Izaura - przepis na sernik izaurę

Składniki:

CIASTO
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka wanilii (dałam 2 łyżki)
4 jaja
5 łyżek wody

MASA SEROWA
50 - 70 dag sera białego (dałam 70 dag)
4 jaja
1 szklanka cukru
pół kostki masła
troszkę budyniu śmietankowego w proszku (dałam 1/2 łyżeczki)
troszkę proszku do pieczenia (dałam na czubek małej łyżeczki)
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej

wiórki kokosowe do posypania polewy

Przepis na ciasto:
W garnku, na małym ogniu, rozpuścić: margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę.

Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 21x25 cm (zmierzone dno formy).
Przepis na masę serową:
Zemleć ser w maszynce (najlepiej trzykrotnie - ja tak zrobiłam). Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut lub więcej (ja piekłam 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopniC).

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika zostawiając w formie do wystudzenia. Następnie oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Podpowiedź:
Proponuję najpierw przygotować ciasto do momentu studzenia rozpuszczonych składników. Podczas studzenia przygotować masę serową, a następnie dokończyć ciasto, przelać ciasto do formy, wyłożyć masę serową i piec.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation