Kuchnia

keto przepisy

Keto cukiniowe paluszki
4 porcje

Składniki
2 cukinie, około 400 g

70 g migdałowej mąki

1 jajko

1 łyżka zmielonych łusek babki jajowatej lub błonnika vitalnego

½ łyżeczki suszonych płatków chili

½ łyżeczki suszonego oregano

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

Sos czosnkowy
100 ml domowego majonezu

50 ml greckiego jogurtu

½ łyżeczki granulowanego czosnku

sól do smaku

Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200ºC. Pokroić cukinię na dosyć grube, podłużne kawałki i posolić. Roztrzepać posolone jajko w miseczce. W drugiej miseczce wymieszać mąkę migdałową z fiber husk i chili, lekko posolić. Zanurzać kawałki cukinii w jajku, następnie obtaczać w migdałowej panierce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać panierowane kawałki cukinii na blasze. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Po połowie czasu odwrócić paluszki na drugą stronę. W między czasie przygotować czosnkowy sos. Wymieszać majonez z jogurtem i solą czosnkową.

Wartość energetyczna 1 porcji 437 kcal

Tłuszcze – 44 g

Białko – 7,0 g

Węglowodany – 3,5 g

Błonnik- 4,0 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation