Kuchnia
Przepisy
Ciasto Moja bajka.
Kto nie lubi bajek? A kto nie lubi delikatnego biszkoptu, jedwabistego kremu budyniowego czy puszystej masy śmietanowej? No a dodajemy do tego dżem wiśniowy i herbatniki namoczone w naparze kawy. I wychodzi ciasto Moja Bajka, ale może być również Państwa Bajką.
3 jajka
60 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
20 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
Składniki na krem budyniowy:
1 l mleka
3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
30 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
5 żółtek jaj
150 g cukru
250 g masła lub margaryny
Składniki na masę śmietanową:
600 ml śmietanki kremówki 30%
70 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
70 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz do biszkoptu:
150 ml przegotowanej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
Dodatkowo:
18 podłużnych biszkoptów
400 g dżemu wiśniowego
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 – 250 ml wrzątku do kawy
kawałek czekolady mlecznej
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki o wielkości 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15- 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie 15 min przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i wkładamy z powrotem do foremki, wyłożonej nowym papierem do pieczenia.
Masa budyniowa
Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 800 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masą. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.
Na początku 4 łyżeczki kawy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystudzenia.
Biszkopt nasączamy ponczem który przygotowaliśmy z wody, cukru i amaretto (opcjonalnie). Na biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i rozkładamy równomiernie po całej powierzchni. Krem budyniowy rozprowadzając po całej powierzchni starając się, żeby nie naruszyć dżemu. Wierzch ładnie równamy.
Biszkopty podłużne moczmy w kawie i układamy na krem budyniowy, w odstępach około
1 cm. Blaszkę na chwilkę odstawiamy.
Masa śmietanowa
W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy śmietana będzie robić się gęsta, dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę (rozrobioną w 70 ml wrzątku i wystudzoną), wszystko dobrze ubijamy. Gdy zrezygnujemy z dodania żelatyny śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
I tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na biszkopty zakrywając je po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.
Na sam koniec ścieramy mleczną czekoladę na bitą śmietanę.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godzin, a później jemy.
MA==