Kuchnia

♆ Bon Appétit ♆

Ciasto adwokatowe

Składniki:
Ciasto:
250 g margaryny
250 ml wody
1i1/4 szkl cukru
4 łyżki kakao
2 szkl mąki pszennej
5 łyżeczek proszku do pieczenia
4 jajka
Krem adwokatowy:
250 ml kremówki 30%
125 g mascarpone
200 ml adwokatu
2 łyżki żelatyny ale-raj
Bita śmietana:
400 ml kremówki 30%
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl wody
Polewa adwokatowa:
50 ml adwokatu
0,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do formy 36*25 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu zimne ciasto przekroić wzdłuż.
Krem adwokatowy:
Żelatynę wsypać do adwokatu i podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny. Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno. Wolnym strumieniem wlewać letni adwokat i miksować na wolnych obrotach.
Temperatura adwokatu taka jak wlewamy żelatynę do bitej śmietany.
Krem rozsmarować na cieście i przykryć drugim ciastem. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce do stężenia.
Bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wlewać powoli letnią żelatynę i krótko miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście.
Polewa adwokatowa:
Żelatynę wsypać do adwokatu, podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny i zdjąć z ognia. Jak zacznie tężeć polać po bitej śmietanie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation