Kuchnia

Swieta-Wielkanoc.

Babka ziemniaczana z boczkiem - Najsmaczniejsze.plNajsmaczniejsze.pl
Składniki:

1,5 kg ziemniaków
200 g wędliny (boczek, kiełbasa)
2 średnie cebule
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
majeranek
sól, pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).
Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C przez około 1,5 godziny.
Babkę można upiec w formie z kominkiem, prostokątnej, formie do keksów, albo w naczyniu żaroodpornym (w tym przypadku formę polecam posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation