Kuchnia

ciasta

Kruche klejone kółeczka, przepis

1. Ciasto
masło 250 g • śmietana do ubicia (30-33%) 200 ml • mąka chlebowa pszenna T650 250 g • mąka luksusowa pszenna T550 250 g • cukier waniliowy 12 g • cukier puder 150 g
Posiekaj gęsty tłuszcz, dodaj bitą śmietanę, mąkę chlebową i luksusową, cukier waniliowy oraz cukier puder.
Ciasto
2.
Zarób doskonale ciasto. Mieszaj dopóki nie znikną najmniejsze nawet grudki tłuszczu.

3.
mąka chlebowa pszenna T650
Część ciasta rozwałkuj na odpowiednią grubość. Z ciasta wykrój kółeczka i serduszka. W samym środku serduszek wykrój jeszcze małe dziurki.

4.
powidła
Piecz w rozgrzanym piekarniku, na blasze wyścielonej papierem na pieczenie, aż ciasto nabierze różowej barwy. Po wystygnięciu natrzyj kółeczka dżemem, a potem przyłóż je serduszkami.

5.
cukier waniliowy 24 g • cukier puder 4 łyżki
Cukier puder zmieszaj z cukrem waniliowym i posyp tą mieszanką ciasteczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation