Kuchnia

ciasta

DYNIOWE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blachy rogalików

400 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki drożdży suchych lub 40 g świeżych
3/4 szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki puree z dyni, czubate
70 g masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

DODATKOWO:

mały słoiczek nutelli
1 jajko
łyżka mleka/wody
ok. 50 g płatków migdałowych

Mąkę przesiewamy i łączymy z suchymi drożdżami ( używając świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ) oraz solą. Mleko podgrzewamy razem z cukrami oraz masłem ( powinno się rozpuścić ). Żółtka ucieramy i łączymy z dyniowym puree. Dodajemy powoli ciepłą mieszankę mleka i łączymy z suchymi składnikami. Wymieszane drewnianą łyżką ciasto odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrabiamy. Nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty nożykiem do pizzy lub zwykłym ostrym nożem. Nakładamy na każdy 1 łyżeczkę kremu nutella. Zwijamy od szerszej ku węższej części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.

Po tym czasie rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą i oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min do zarumienienia skórki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation