Kuchnia

wypieki

Migdałowy flan z sosem karmelowym { składniki dla 4 osób }

500 ml mleka migdałowego
2 -3 łyżki miodu lub syropu z agawy ( mniej więcej – do smaku )
2 g agar – agar
2 krople olejku migdałowego
Na karmel:

1 szklanka cukru
1 szklanka wody ( może być mniej )
1 szklanka śmietany kremówki
oraz kilka migdałów bez skórki – do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko migdałowe wymieszaj z miodem / syropem z agawy.
Dodaj agar -agar, doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 – 4 minuty.
Zdejmij z ognia i wlej olejek migdałowy, wymieszaj.
Foremki silikonowe ustaw na talerzu ( lub na innym stabilnym naczyniu) i napełnij. Zamiast foremek możesz użyć małych szklaneczek.
Wstaw do lodówki na około 2 godziny – aż stężeje.
Przygotuj sos karmelowy:

Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę.
Wymieszaj ( najlepiej drewnianą łyżką ) i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje i nabierze ładnego, ciemnozłotego koloru.
Zdejmij z ognia i ostrożnie wlej śmietanę. Uważaj, bo sos będzie bardzo gorący i może pryskać. W żadnym wypadku nie próbuj tak gorącego sosu!!!
Jeśli cukier się zetnie, zagrzej chwilę na małym ogniu cały czas mieszając.
Wystudź i podawaj z migdałowym flanem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation