Kuchnia

Shot & Drink

Nalewka czereśniowa na wódce

Składniki (ja robiłam z mniejszej porcji, a szkoda :)):
- 1 kg czereśni (dałam z pestkami),
- 400 g cukru,
- 1 l dowolnej wódki (czystej),
- sok z 1 cytryny.

Przygotowanie dzieli się na 3 etapy, rozłożone w czasie; wykonujemy po kolei:
1. dzień: czereśnie dokładnie myjemy, pozbawiamy ogonków. Umieszczamy w dużym słoju lub szklanym naczyniu z pokrywką, zalewamy wódką. Zostawiamy na 4 tygodnie.
Po 4 tygodniach: przelewamy nalewkę przez sitko. Wódkę umieszczamy w słoju, owoce w drugim. Do wódki dodajemy sok z cytryny, owoce zasypujemy cukrem. Zostawiamy na tydzień.
Po tygodniu: powstały sok (w słoiku z czereśniami i cukrem) dodajemy do słoja z wódką i sokiem z cytryny. Najlepiej ze słoika przecedzić płyn do butelek. Zostawiamy na 3 miesiące w ciemnym miejscu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation