Kuchnia

coś z mięsa

. Polędwiczki z fasolką
Danie, które rozpływa się w ustach, tak przyrządzone jest idealne na sobotni obiad, delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych z dodatkiem sezonowej fasolki szparagowej w aromatycznym sosie, podane z ryżem, czy to nie kusząca propozycja?
8 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 3 ząbki czosnku
• 3 cm korzenia imbiru
• 1 papryczka Chili
• 30 dag fasolki szparagowej
• 1 opakowanie marchewek mini
• 5 dag grzybów suszonych Mun
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu ryżowego
• 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
• 4 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia.
2. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy w podłużne słupki. Do mięsa wlewamy jasny sos sojowy, wsypujemy skrobię ziemniaczana oraz sól. Dokładnie mieszamy.
3. Imbir oraz czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy obraną z nasion, umytą, pokrojoną w krążki papryczkę Chili. Następnie dodajemy mięso i smażymy do chwili uzyskania brązowego koloru. Podlewamy ½ szklanką wody i gotujemy do miękkości mięsa.
4. Grzyby odlewamy z wody i kroimy w podłużne paski, łączymy z polędwiczkami.
5. Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, ciemny sos sojowy, miód i ocet. Dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa.
6. Na koniec dodajemy fasolkę szparagową oraz marchewki. Gotujemy do miękkości warzyw.
7. Gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation