Kuchnia

Na słodko? Tak

ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki
2 duże jajka
1 łyżka pasty z wanilii (ja użyłam Madagascar Bourbon)
3/4 szklanki cukru kokosowego
125 g mąki owsianej
90 g musu jabłkowego
45 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki cukinii (ze skórką) startej na drobnych oczkach
1 łyżka kremowego masła orzechowego (najleposzej jakości 100% orzechów)
posiekane orzechy laskowe do posypania
czekolada do rozpuszczania (70% kakao) do polania ciasta + 1 łyżka wody i 1 łyżeczka oleju kokosowego
kwadratowa blacha o wymiarach 27 cm x 27cm

Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj sprayem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj jajka, cukier kokosowy, ekstrakt z wanilii i pozostaw na 5 minut. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę wraz z kakao, sodą i solą. Koniecznie upewnij się, czy nie pozostały jakieś grudki.

Bardzo delikatnie połącz suche i mokre składniki, nie miksuj. Na koniec dodaj startą cukinię, a także masło orzechowe i wylej wykonaną masę na blaszkę, wyrównując ją szpatułką.
Ciasto piecz przez około 30-35 minut. Na sam koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp orzechami laskowymi lub innymi dodatkami, które wybierzesz.

Ciasto możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa dni (mi się to nie udało, ponieważ całe zostało zjedzone już pierwszego dnia!)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation