Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tosty z ziemniaka z pesto i szparagowymi wstążkami

Składniki:
- 4 średnie ziemniaki (można użyć bakłażanów)
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku, zgniecione

Na sos a la pesto i pokrycie wierzchu:
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 garść pistacji posiekanych
- oliwa z oliwek, sól i pieprz
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek zieleniny (do wyboru pietruszka, bazylia, kolendra, szczypior, koper)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, pociąć w centymetrowe plastry. Podgotować w osolonej wodzie, aż zaczną mięknąć. W tym czasie skropić oliwą blachę, posypać czosnkiem. Ziemniaki odsączyć, ułożyć na czosnku. Zostawić na pół godziny, aby nasiąknęły smakiem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 220 st. najlepiej z funkcją grillowania, aż będą brązowe - chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.Zieleninę, czosnek i parmezan oraz pistacje wrzucić do blendera, posiekać. Dolewać oliwę z oliwek cienkim strumieniem aż do osiągnięcia lubianej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Obieraczką do warzyw pociąć szparagi na wstążki. Wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Upieczone ziemniaczane tosty smarować pesto, dekorować wstążkami szparagów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation