Kuchnia

Wypieki

Najlepsze ciasto marchewkowe - Niebo Na Talerzu

Najlepsze ciasto marchewkowe – składniki (na blaszkę ok. 24×24 cm lub dużą keksówkę jeśli ciasto ma być bez kremu ):

– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
– 200 ml oleju (np.słonecznikowego)
– ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
– ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)
– 2,5 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
– ewentualnie łyżeczka cynamonu
– trochę masła do wysmarowania formy, tarta bułka do jej wysypania
– ew. sok wyciśnięty z dużej pomarańczy do nasączenia po upieczeniu
na krem :
– 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru

Najlepsze ciasto marchewkowe -przepis
Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać cienką strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut. Patyczek wsadzony w pieczone ciasto musi wyjść z niego suchy. Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku. Skropić sokiem z pomarańczy. Śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier i ser mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation