Kuchnia

Wypieki

Makowiec zawijany

Składniki:
Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
180ml mleka
150g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
6 żółtek
45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub rumu albo wódki)
1 duże opakowanie cukru waniliowego (=16g)

Masa:

6 białek
500g maku
250g cukru
100g rodzynek
50g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
szczypta cynamonu
1 łyżka miękkiej margaryny
ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

½ szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
trochę maku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mak zalać 500ml wrzącej wody i przykryć, aby napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Mak dwukrotnie zmielić.
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, na końcu dodając roztopione masło lub margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Do maku dodać pozostałe składniki masy.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić najlepiej na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem.

Uwaga: Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation