Biżuteria

biżuteria

Bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie


Składniki:

280 g mąki pszennej
175 ml letniego mleka
30 g płynnego masła
1 jajko
1 łyżka cukru
1 1/4 łyżeczki drożdży instant (10 g świeżych)
1 łyżeczka soli (proponuję zmniejszyć do np. 3/4 ponieważ ciasto wychodzi naprawdę słone)
Dodatkowo:

15 g płynnego masła do smarowania
Drożdże rozpuścić w połowie mleka i odstawić na 5 minut.

Pozostałe mleko wymieszać z masłem, cukrem i jajkiem. Dodać mąkę, sól i drożdże. Wyrabiać (np. mikserem), aż ciasto będzie miękkie i elastycznie. Ja musiałam dosypać z pół szklanki mąki ponieważ ciasto było zbyt rzadkie i nie byłam w stanie ugnieść go w kulę.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h do podwojenia objętości.

Ja wstawiłam ciasto na całą noc do lodówki, do wyrośnięcia. Dzięki temu mogliśmy rano, dość szybko, cieszyć się świeżym i ciepłym pieczywem.

Jeśli trzymaliście ciasto w lodówce dajcie mu się ogrzać przez około 30 minut, zanim przystąpicie do dalszego wyrabiania.

Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 40 x 20 cm, a następnie pociąć go na 4 paski o szerokości 5 cm (i długości 40 cm). Każdy pasek pociąć na 4 kawałki.

buleczkiam

Każdy kawałek posmarować masłem i złożyć prawie na pół (zostawiając 1 cm rant z jednej strony).

Tak ukształtowane bułeczki układać dość luźno, jedną za drugą (każda następna bułeczka powinna opierać się na tym 1 cm rancie) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

buleczkiam2

Bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

buleczkiam3

Reklamy

REPORT THIS ADPRYWATNOŚĆ

Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut (aż będą ładne zarumienione).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation